Com conservar la fruita i la verdura per tal que durin més

Taula de continguts

Qui més qui menys, tots hem escoltat a les nostres mares o àvies explicar que anys enrere la compra del menjar es feia cada setmana o inclús dia a dia; un costum que s’ha anat perdent amb els anys. I és que el ritme de vida del segle XXI juntament amb el fet que cada vegada hi ha menys mestresses de casa, fa que moltes famílies no puguin abastir-se de productes frescos amb la freqüència que els hi agradaria.

foto 1

Això comporta que hagin de comprar fruita i verdura sense acabar de madurar per tal que duri diversos dies o fins i tot setmanes. Amb una mica d’organització i uns senzills trucs, podem aconseguir que aquests aliments frescos durin més temps en bon estat.

Comprar en funció del consum

En primer lloc, si fem una compra amb la intenció que duri més d’una setmana, hem d’intentar comprar fruita o verdura que encara no hagi madurat del tot per tal que no es faci malbé abans de consumir-la.

Una vegada arribem a casa, hem de treure la fruita i la verdura dels seus recipients i en funció del producte, de la seva maduració i del moment en què tinguem previst consumir-lo, el guardem a la nevera o a fora. Vet aquí el primer consell, i el més bàsic de tots, guardar a la nevera aquells productes que vulguem que es conservin durant més temps. Això sí, no val guardar-los en qualsevol apartat de la nevera, sinó que hem de deixar-los en el compartiment apropiat de la nevera, perquè estiguin entre 3,5 y 5º i no es congelin.

Si decidim deixar algunes verdures fora de la nevera, com podrien ser les carbasses o els pebrots, hem de ser conscients que una vegada les encetem les haurem de guardar al frigorífic protegides amb paper film.

fruites i verdures nevera

Les fruites les podem col•locar en un fruiter, en un lloc fresc, sec i protegir del sol, sempre i quan la temperatura no superi els 30º. També hem de tenir en compte que el fet de netejar la fruita i la verdura provoca que es faci malbé abans, per tal no ho hem de fer fins al moment del consum.

Algunes fruites fan madurar a les altres més ràpidament

Apilar diverses peces de fruita en un mateix recipient pot fer que s’accelerin els seus processos de maduració. Això passa especialment amb les pomes que produeixen un gas, l’etilè, que fa que la resta de fruites madurin més ràpidament. El mateix passa amb el plàtan. Aquest fet, que pot semblar un inconvenient, també pot aprofitar-se quan ens interessa fer madurar a les fruites més ràpidament.

Cuinar la verdura pot allargar el seu bon estat

Si veiem que alguna verdura comença a estar en mal estat, el fet de cuinar-la i congelar-la evitarà que l’hàgim de tirar a la brossa. En el cas de la fruita, les peces que comencen a estar en mal estat encara són perfectament útils per a fer melmelades, sucs o batuts.

Cada fruita i cada verdura té un procés de maduració diferent que fa que s’hagi de tractar de manera concreta. Conèixer aquests aspectes concrets de cada varietat ens serà molt útil a la hora de conservar-los. Sigui com sigui, el més important és saber escollir el producte en el moment en què el comprem, en funció de si el consum que en volem fer és immediat o no, així com prendre la decisió correcte quan ens decidim a posar els aliments dins o fora del frigorífic.

Darreres entrades