Com reduir el consum de sal per mantenir una dieta saludable

Qui més qui menys, tots posem sal a l’aigua abans de bullir l’aigua o utilitzem al saler un cop som a taula per donar més gust a les amanides, al pa amb tomàquet o a molts altres tipus de plats.

sal

Aquest gest tan comú a moltes llars, juntament amb un alt consum d’aliments envasats i precuinats, fa per norma general la nostra dieta contingui massa sal. De fet, es calcula que consumim de mitjana gairebé 10 grams de sal al dia, quasi el doble de la quantitat recomanada per l’Organització Mundial de la Salut.

¿Per què cal moderar el consum de sal?

Hi ha estudis que apunten que a Espanya, 8 de cada 10 persones superen els límits recomanats de consum de sal diari. Però ¿per què és dolent consumir tanta sal? La resposta és clara: un 45% dels infarts de miocardi i vora la meitat dels ictus cerebrals estan relacionats amb la hipertensió arterial, una patologia que té com a causa principal l’excés de consum de sal.

hipertensió

Així doncs, reduint en consum de sal de la nostra dieta fins a uns nivells raonables podem rebaixar de manera molt important el risc de patir malalties cardiovasculars en un futur.

Us proposem alguns consells pràctics per tal de reduir el consum de sal i mantenir així una dieta més sana i saludable.

Consells pràctics per reduir el consum de sal

Abans que res, és important destacar que el gust per la sal és un hàbit adquirit que es pot modificar i educar per aconseguir que disminueixi. Això significa que a mesura que reduïm el consum de sal, també reduirem les nostres ganes de menjar aliments salats. Perquè això passi podem:

  • Menjar més aliments frescos, ja que contenen menys sodi
  • Utilitzar poca sal al cuinar i deixar que sigui cada comensal qui la posi en el seu plat
  • Utilitzar espècies i herbes que actuïn com a substitutius de la sal. Moltes persones opten pel pebre, però es pot utilitzar qualsevol altra espècie
  • Cuinar els aliments al vapor. D’aquesta manera l’aliment no entra en contacte amb la sal i conserva millor els seus nivells de sodi
  • La sal que costa més de reduir és aquella que es troba en els aliments processats, de manera que és aconsellable reduir el consum d’aquest tipus de productes
  • Si utilitzem sal marina aconseguirem el mateix gust amb menys quantitat, reduint per tant, el nivell de sal.
  • Substituir la sal per una amb baix contingut de sodi

Només el 10% de la sal que consumim està present en els mateixos aliments, el 75% està en aliments elaborats i el 15% restant l’afegim nosaltres quan cuinem. Això és una mostra més que l’alt consum de sal que fem no és una necessitat, sinó un hàbit adquirit, que es pot modificar i reduir per afavorir la nostra salut.