Gent de Mercat: Elisabet Clapés

Elisabet Clapés a la parada del Mercat Central de Sabadell“M’encanta la cuina, innovar i buscar el millor producte en relació qualitat – preu”

 

L’Elisabet porta tota la vida al Mercat. De fet, explica: “jo vaig néixer un dissabte de Glòria. La meva germana es va haver de quedar sola a la parada mentre la meva mare m’anava a parir”. Propietària, juntament amb el seu marit Josep, de les Especialitats Costa – Clapés, ens explica la seva història amb el convenciment d’aquelles persones que estan convençudes del que fan.

Explícan’s quan vas decidir guanyar-te la vida com a venedora al Mercat Central de Sabadell

Jo soc filla de la Roser i l’Ernest que, fa uns 50 anys, van obrir una parada de fruita fresca i seca aquí al Mercat. El meu pare era conegut perquè fumava en pipa i, a la parada, tenia sempre una pila de xampinyons tallats. Amb els anys, van comprar una segona parada. Quan es van fer grans, la meva germana Montse i jo ens vàrem fer càrrec del negoci familiar. Ella va continuar amb els fruits secs i jo em vaig dedicar als queviures inicialment. Després vaig anar evolucionant.

Teniu una parada curiosa. Veneu pastes, embotits… i a més, teniu bar. com heu anat a parar fins aquí?

Perquè inicialment veníem cafè. De fet, vàrem ser els primers de Sabadell que veníem els coneguts com a cafès d’orígen. Ara és molt habitual trobar-ho, però fa 15 anys era tota una innovació! Teníem desgustació de cafès i galetes. Més endavant, quan estavem al mercat provisional del Passeig, vam comprar un bar. Quan ens vàrem instal·lar al Mercat definitiu, no ho vam dubtar: galetes, pastes, cafès i bar.

A on aneu a buscar els productes que veneu?

El pa, les pastes i la “bolleria” ens ho fem nosaltres. Tot el que venem és artesà. A mi m’agrada molt la cuina i el producte artesanal. Ara, per exemple, ens estem dedicant moltPastes, esmorzars i molt més a les Especialitats Costa - Clapés al producte de l’Empordà. La butifarra, els bulls… tot és empordanès. M’encanta innovar, buscar i trobar idees noves, procediments diferents. I sobretot, m’agrada molt trobar el millor producte en relació qualitat – preu.

La gent del Mercat us passeu un munt d’hores treballant. Tens algun hobby i temps per practicar-lo?

Una de les coses que m’agrada molt és cuinar. M’ho passo molt bé entre els fogons. I una altra activitat que m’encanta és viatjar. Quan viatgem, sempre anem a veure els mercats de producte fresc. El món de l’alimentació ens interessa molt. De fet, quan tornem d’un viatge no portem mai els típics souvenirs; nosaltres portem menjar dels llocs on hem estat. I això em sembla que ho ha heretat el meu fill. En Llorenç, ja de petit quan anava d’excursió es comprava una llonganissa al poble on estaven en comptes d’altres coses com els seus companys.

Parles d’en Llorenç, els teus fills pensen agafar el relleu quan vosaltres us feu grans?

En Llorenç si. Li agrada aquesta feina, malgrat que també fa teatre al Centre Sant Vicenç i és monitor de l’Esplai La Branca. Va molt de bòlit però va fent. En canvi la meva filla, l’Alba, també està enfocant el seu futur cap al món de l’alimentació però d’una altra manera. Està estudiant per fer-se somelier i la seva parella és cuiner.

La gent que ve a comprar al Mercat coneix els bars però, a fora us coneix el públic?

No massa. En general són poc coneguts els bars dels mercats. A nosaltres, el bar ens funciona, sobretot a l’hora d’esmorzar. Però som més coneguts per les pastes. Per exemple, tenim uns quants clients que venen de fora expressament per la nostra pasta de full. La fem boníssima!!

Defensa el Mercat. Per què ha de venir la gent a comprar aquí?

En el meu cas puc dir que venc més barat que a la pastisseria i ofereixo, com a mínim la mateixa qualitat o superior. En general, et diré que el Mercat ofereix proximitat i tracte molt personalitzat. Aquí cuidem els detalls i, a més, s’estan ajustant els preus. És important promocionar els valors del Mercat: bon tracte i bon producte amb una excel·lent relació qualitat – preu.

L’Elisabet, tot nervi i energia, acaba la conversa i es posa a ajudar la Laura, la dependenta que, en el moment de l’entrevista, està preparant un entrepà que té molt bona pinta.