Gent de Mercat: Javier Serón

JSeron 2“Intentem dinamitzar el Mercat, per això fem coses com el Mercat de Tapes”

 

 

Comerciant de fruita i verdures,  pagès, marit, pare, col·leccionista de monedes i xapes de cava, president de la Junta del Mercat Central de Sabadell i bon molt amic dels seus amics. És en Javier Serón, propietari de la parada Los Maños. Parlem a les 9 del matí, però ell ja porta mitja jornada treballada.

Quina és la teva història amb el món de la fruita i el Mercat?

Tinc 45 anys i tota la vida he estat entre arbres fruiters i verdures. Els meu pare és de l’Aragó. És pagès. La família té camps de fruita. A finals dels anys 50, els meus pares van decidir emigrar i van venir a Catalunya i es van instal·lar a Castellbisbal. Quan jo vaig néixer es dedicaven a la venda dels productes de la terra a diferents mercats. Un dia aquí i l’altre allà, fins que el 1960 van muntar parada a les marquesines dels pagesos aquí, a la façana del Mercat Central de Sabadell. De petit ja els ajudava i, als 14 anys, em vaig muntar la meva pròpia taula de venda de fruites i verdures al mercat de la Independència, a Terrassa. Al cap de poc temps vaig tornar cap a Sabadell. Als 18 anys vaig comprar la parada dins del Mercat, i aquí estic.

Però no estàs sol, oi?

No! No podria fer-ho tot jo sol. La parada la portem entre la meva dona Encarni i la seva germana Sonia. Entre els tres cobrim totes les hores que el mercat està obert. Jo m’encarrego més d’anar buscar el producte i portar-lo aquí. La majoria JSeron 4de fruita que venem és de collita pròpia, la resta, la vaig a buscar a pagesos que conec de fa molts anys i són de confiança. Venem producte de proximitat i boníssim!

Cada dia vas i vens de Castellbisbal que és on vius. Com és que no t’has instal·lat a Sabadell?

A Castellbisbal és on tenim l’hort i els camps de fruita que va comprar mon pare. Visc a la casa pairal. M’agrada i ja m’està bé. A més, el fet de tenir la teva pròpia collita et dóna molta seguretat de saber que vens el millor producte. Bona part del que venem al Mercat ve dels nostres camps. Des dels préssecs fins a les figues, les prunes, les pomes, els tomàquets, etc.

Però si tu et passes tot el dia al Mercat, qui s’ocupa dels camps?

Ho fa el meu pare. Té 82 anys i està en plena forma. Tota la vida ha fet de pagès i continua com si res.  Una vegada li van robar les eines i va comentar, en broma, que potser era el senyal per jubilar-se! Hahahaa!! Però se’n va comprar de noves i continua treballant amb els arbres fruiters. De fet, és tant expert que va aconseguir empeltar diverses pruneres. Ara en tenim una que dóna prunes de 3 tipus diferents i boníssimes totes!

La gent del Mercat us lleveu de matinada i us passeu un munt d’hores treballant. A què dediques les hores de descans? Tens algun hobby?

Bàsicament el que faig és descansar. Anem a passejar per la muntanya però poca cosa més. A més, tinc 2 fills i el petit, d’onze anys, juga a futbol. Ha estat a l’escola del Barça i ara l’han fitxat al Sant Cugat. L’equip juga a la categoria JSeron 1Preferent. Això vol dir que, quan juguin contra el Barça el podrem veure per la tele! Em fa il·lusió. Una altra cosa que m’agrada força és col·leccionar monedes antigues i també xapes de cava. Però no m’hi gasto diners. Vaig fent intercanvis . Ara ja tinc unes quantes bosses plenes i les he d’ordenar. És com si hagués de fer un puzzle. Sort que això també m’agrada molt, perquè és una feinada!

I amb tanta feina, com és que et vas posar a la Junta del Mercat?

Ho vaig fer per amistat. El meu gran amic, Josep Mª Rovira em va proposar de presentar-nos els 2 i vam sortir escollits. Quan ell es va posar malalt i va morir – explica en Javier molt emocionat – , jo vaig assumir les funcions de president. Després, en les següents eleccions no hi havia més candidats i vaig decidir continuar. És complicada aquesta feina. La Junta sempre mira de fer el millor pel Mercat, però a vegades no tothom està content.

En quins projectes treballa actualment la Junta?

Estem portant a terme iniciatives diverses per dinamitzar el Mercat. Per exemple, estem organitzant el Mercat de Tapes de cara  l’onze d’octubre, i d’altres coses que hem fet com ara la iniciativa solidària “una rosa per un aliment” que vàrem organitzar per Sant Jordi i que va tenir molt d’èxit. Ara també estem treballant per canviar la il·luminació. La canviarem tota i la farem millor, més ecològica i, sobretot, més econòmica.

Acabem la conversa quan en Javier ha de donar un cop de mà a la Sònia a la parada. Una estona i tornarà a marxar a buscar fruites i verdures al camp.