Gent de Mercat: Manel Rodríguez i Rosa Borràs

manel i rosa a la parada“És mentida que els melons són una sorpresa. El que en sap, en sap”

 

 

 

El Manel i la Rosa estan enfeinats preparant una comanda. És un dia qualsevol, la rutina diària que es repeteix de dilluns a dissabte. Però estan acostumats a fer vàries coses a l’hora i, sobretot, a atendre la gent amb molta simpatia i amabilitat. Responen les preguntes amb la rapidesa d’algú que està convençut del que diu i del que fa.

Quina és la història de Fruites i Verdures Rosa al Mercat Central de Sabadell?

Jo soc un dels fills de l’Alfonso, un dels verdulers del Mercat de la Creu Alta. Els meus avis, que teníen terres i horts a Jaén, van emigrar a Catalunya i van començar a vendre els seus productes al lloc dels pagesos, aquí a fora del Mercat. El meu pare ja va obrir parada a La Creu Alta. El meu germà Josep i jo continuem la saga familiar. Ell s’ha quedat la parada d’allà i jo vaig decidir obrir negoci al Mercat Central. Ja fa 9 anys que la Rosa i jo estem a peu de canó a la parada.

És cert que hi ha una història d’amor entre la Rosa, tu i la verdura? Rosa somrient al Mercat Central de Sabadell

Doncs si. Aquest novembre passat va fer 25 anys que la Rosa i jo ens vàrem casar. La nostra història va començar al mercat. La seva mare era clienta nostra, i a vegades venia amb ella a comprar fruita i verdura. M’hi vaig fixar de seguida! Ella també em mirava però no deia res. Al final, un amic ens va presentar a la festa major de La Creu Alta. I hem estat junts des de llavors. Ens vam casar, tenim 2 fills i aquí seguim ben feliços.

Diuen de vosaltres que sou autèntics especialistes en melons. És cert?

Tenim aquesta fama, si. De fet, cada setmana venem més de 1.000 quilos de meló. Tot té la seva tècnica. És un “bulo” pensar que els melons són una sorpresa fins que els obres. El tacte i el pes de cada peça et diu si està al punt. A més, jo els trio un a un quan vaig a les cooperatives de pagesos. El resultat ja es veu: tenim els millors melons del Mercat Central de Sabadell!

Els experts en nutrició diuen que és molt important menjar producte de temporada. Quan és la temporada del meló?

És un producte d’estiu. Aquí els primers que surten són d’Almeria, cap al mes de juny. Unes setmanes més tard es comencen a collir els de la Mancha que, per a mi, són els millors. Però venem melons tot l’any. Quan s’acaben els d’aquí, els busquem a països càlids com a Senegal o Brasil.

Però, a més de melons, veneu tota mena de verdura i fruita. Com és el vostre dia a dia?

bodegó verduresEns llevem cap a les 4 i venim a muntar la parada i preparar els encàrrecs de restaurants i escoles bressol. A les 8, quan el Mercat obre portes, ho tenim tot a punt per atendre la clientela. La Rosa es queda a la parada i jo marxo a fer la compra per l’endemà. La meva feina m’encanta. Disfruto molt tractant directament amb els pagesos i triant les peces una a una. Pràcticament tot el que venem ho porto directament dels horts. Vaig a buscar els productes a les cooperatives de Sant Boi, Argentona, El Prat,…la cirera a Santa Coloma de Cervelló i a Corbera d’Ebre. La nostra filosofia és oferir, sempre, verdura i fruita fresca, acabada de collir.

Tot això deu encarir el producte, no?

És cert que els desplaçaments encareixen una mica el preu, però la gent aprecia la qualitat. Diuen que el Mercat té fama de ser car però això no és cert. Aquí hi ha diversitat de preus i també de qualitats. Hi ha de tot i es pot triar.

Quin futur creieu que té el mercat de producte fresc?

Ara estem notant la crisi, com tothom. Però es recuperarà segur. Hem d’aconseguir que laRosa i Manel en acció gent que es conforma amb els packs del súper ens conegui. També és important que ens promocionem a través d’internet. És on estan els joves que són els nostres futurs clients!

La conversa acaba amb el Manel pujant a la furgoneta per anar a buscar els productes de l’endemà i la Rosa, contenta perquè la seva filla li acaba de dir que ha tret bona nota en un exàmen, es posa a atendre les clientes que arriben a la parada.