Gent de Mercat: Maribel Valls

La Maribel mostra informació del gruyère d'Alpage

La Maribel mostra informació del gruyère d’Alpage

“El mercat no morirà mai perquè és intrínsec a la civilització”

 

Es diu Maribel, té 53 anys, tot i que sembla més jove, i al Mercat la coneix tothom. És experta en formatges. Regenta la Formatgeria Mercat, una parada amb una llarga història.

Quan temps fa que treballes al Mercat Central?

Fa més de 30 anys que hi treballo però, de fet, hi he passat gairebé tota la vida. Jo ja venia quan estava a la panxa de la meva mare. Els meus pares, la Llúcia i en Jaume, van obrir la parada el 1959. En un principi venien tota mena de queviures però, al cap d’uns anys, la mare va intuïr que el negoci havia d’anar cap a una altra banda i, a la dècada dels 70 es van passar al sector làctic.

Aquí és quan entres tu en el negoci familiar?

Si. Vàrem fer el canvi de queviures a productes làctics de mica en mica. Si miraves la parada, veies que cada vegada hi havia més iogurts i també llet fresca. Vam començar a vendre productes Danone, però després ens vàrem especialitzar en el producte artesanal i de proximitat. El camí estava marcat i vaig decidir especialitzar-me en aquest camp.

Tu ets una gran experta en formatges. On has après tot el que saps?

Primer vaig decidir apuntar-me als cursos que organitza L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de a Generalitat, concretament al centre que tenen a Caldes de Montbui. Després, vaig marxar un temps a la Seu d’Urgell a aprendre d’un dels millors formatgers, en Salvador Maura d’Adrall. Allà em vaig especialitzar en formatgeria i

Aconsellant les clientes

Aconsellant les clientes

maridatges. Vaig anar participant en les diverses fires de formatges i, des de fa uns quants anys, formo part del jurat del concurs Lacteum i del que fan a Sant Ermengol on, cada any es tria el millor formatge dels Pirineus català, francès i basc. Tot plegat m’ha donat els coneixements i l’experiència per triar la meva especialització: producte artesanal català, espanyol i internacional. Ara, per exemple, tinc un gruyère d’Alpage, suïs, madurat a 2.000 metres d’alçada que és espectacular i no es troba a tot arreu.

I com és que continues al Mercat en comptes d’obrir una boutique de formatges, ara que està de moda el producte per a gurmets?

Estic totalment arrelada al mercat. Podríem dir que és la meva segona família. A més, crec en l’aliment de temporada, penso que és molt important. L’alimentació equilibrada és la que es troba al mercat.

Però diuen que els supermercats estan fent molt de mal…

Jo penso que el mercat, la seu del producte fresc, no morirà mai perquè és intrínsec a la civilització. Sempre, tota la vida hi ha hagut mercats a tot el món. La gent del comerç tradicional sabem que tot és cíclic. Ara estem passant per un moment difícil, però això passarà. El que s’ha de fer és continuar sent-hi. A mi em sembla que hi haurà dos tipus de clients: la gent que tria l’alimentació que vol i la gent que s’alimenta i prou. Els primers, són gent de mercat i sempre n’hi haurà.

Maribel Valls de la Formatgeria MercatQuè en penses de la fama  de car que té el Mercat Central de Sabadell?

Mira, a la vida tot són prioritats. Per exemple, aquí amb 50€ pots tenir peix fresc per tota la setmana. Quan et costa anar a sopar pizza tota la família? el mateix o fins i tot una mica més i només estem parlant d’un àpet. Per tant, tot és relatiu. Quan diuen que el mercat és car sempre t’has de preguntar: comparat amb què? Si ens parem a pensar en què ens gastem els diners és possible que canviem d’opinió.

Serena, segura i destil·lant una gran professionalitat, la Maribel torna a concentrar-se en la feina a la Formatgeria Mercat.