Gent de Mercat: Marta Medrán

La Marta atenent la clientela a la parada

La Marta atenent la clientela a la parada

“Estar darrera el taulell corre per les meves venes”

La Marta Medrán té 24 anys i ja en fa uns quants que treballa a l’empresa familiar, a Cansaladeries Medrán. De fet, segons explica ella mateixa, “de ben petitona m’encantava anar a l’obrador a veure com preparaven els embotits”. Parlem amb ella al Mercat Central de Sabadell, el lloc on es passa més hores cada dia.

– Explica’ns qui és la Marta i per què has decidit dedicar-te a la cansaladeria i xarcuteria?

Segurament ho porto a la sang. Soc una persona inquieta, enamorada dels móns del formatge i el pernil. Tota la vida he volgut estar darrera el taulell, però els meus pares van insistir en què havia d’estudiar. Ho vaig fer i vaig aprovar la selectivitat amb molt bona nota! A partir d’aquí, vaig començar la meva “carrera xarcutera”, si ho podem dir així.

– Tu representes la tercera generació dels Medrán. Haver nascut en una familia amb un negoci en marxa i pròsper deu ajudar a saber “qué seré quan sigui gran”, no?

Si i no. Jo tenia molt clar quin volia que fos el meu futur. Als 18 anys vaig començar a la parada Medrán de la Creu Alta, però em vaig adonar que em faltava disciplina, maduresa i que em calia adquirir uns valors relacionats amb el món laboral que, a casa, no podia aprendre. Era la filla de l’amo i no volia tenir privilegis. Per això vaig marxar a treballar a una altra banda. Durant un temps vaig fer de carnissera a Barberà del Vallès. Això em va anar molt bé. Vaig aprendre moltíssim i, a més, allà va néixer el meu amor absolut pel món del formatge. L’any 2007, el meu pare em va demanar que m’incorporés a la plantilla com a encarregada de tardes, i aquí estic.

– Fins on arriba la teva vocació formatgera?

El meu somni és ser una gran tastadora de formatges, obrir la meva pròpia botiga i, també poder arribar a participar en el famós concurs Gourmets de talladors de pernil. De fet, la veritat és que tinc el cor dividit entre el formatge i el pernil. Per sort, tinc un pare genial que sempre m’està ajudant per preparar-me el millor possible.

Cal concentració per tallar bé el pernil

Cal concentració per tallar bé el pernil

És gràcies a ell, per exemple, que vaig estar un temps treballant a la xacuteria El Paladar a Menorca i també vaig poder fer de jurat en el concurs de formatges de la fira Lactiumque es fa cada any a Vic i es trien els formatges més bons del país. a Menorca vaig aprendre a tallar pernil. La gent d’El Paladar tenen el reconeixement com als millors talladors de pernil de gla d’Espanya. Per tant, vaig aprendre amb els millors!

– Així doncs, acumules moltes hores de pràctica. Però també estudies teoria sobre el formatge i el pernil?

Si, és clar. Vaig començar llegint molts llibres i fixant-me en la meva tieta Esther que és la que en sap més de cal Medrán. Després, a través d’internet vaig contactar amb experts i tastadors profesionals. Amb el temps, hem format un grup de gent formatgera i fem “quedades” per parlar i tastar formatges. Ara, a més, estic estudiant al gremi de xarcuters. Es tracta d’un curs que imparteix l’Escola Superior de Comerç i Distribució, lligada a la UAB, sobre direcció d’empreses.

– Parlem del Mercat Central. Què aporteu els joves a la llarga tradició comercial?

Nosaltres som una nova generació de venedors que intentem aportar visió de futur. Per això estem incorporant noves tècniques com la venda online, la rapidesa en el procés de venda. Sabem que a la gent jove li agrada anar ràpid, no perdre massa temps anant a comprar. I nosaltres, tot i que ens costa una mica convèncer els pares de segons què, intentem posar-ho en pràctica i anar buscant solucions per millor el servei. Ve a comprar molta gent jove i molts, amb els seus fills petits. Són el futur i els hem de cuidar! Intentem fer un mercat modern cuidant les tradicions.

Acabada l’entrevista, la Marta torna a la feina tot comentant el bon ambient que hi ha al mercat: “m’encanta el caliu del mercat. Sempre vaig amb presses i trobo a faltar poder fer la passejada per les parades, xerrar amb la gent,…”

La Marta Medrán estrena la nova secció Gent de Mercat del nostre blog. Per aquí aniran passant tots els professionals del Mercat Central de Sabadell. Esperem que t’agradi!