Gent de Mercat: Salvador Miralpeix

“Si alguna cosa sé fer bé, és de carnisser”

En Salvador ensenya la història de la familia

En Salvador ensenya la història de la familia

Representa la tercera generació d’una família de comerciants de la carn. L’avi, Salvador, va obrir la parada l’any 1930, en la inauguració del Mercat. La carnisseria ha anat passant de pares a fills i, actualment, el reponsable és en Salvador, net del qui va posar en marxa el negoci.  “Quan tenia 5 anys ja estava al Mercat. Jugava per aquí mentre els meus pares treballaven”, explica mentre atén la clientela darrere el taulell de la carnisseria Miralpeix, al Mercat Central de Sabadell.

– Explica’ns com és la teva jornada laboral diària. A quina hora t’hi poses?

Em llevo cap a les 5, i vinc al mercat per començar a preparar el gènere. Primer es desfan les peces senceres i després em dedico a tallar la vedella i el xai. Quan ho tinc a punt, munto “el xiringuito”.

Despatxant a la parada del Mercat Central de Sabadell

Despatxant a la parada del Mercat Central de Sabadell

Durant la resta del dia, toca vendre i anar preparant els productes elaborats. Tot el que venem, les hamburgueses, les pizzes,… tot ho fem a casa.

– Dius que, de ben petit, ja voltaves per la parada. Portes tota la teva vida aquí?

No. Els meus pares van ser els meus mestres carnissers. La mare em va ensenyar a tallar la carn correctament i el pare a desfer les peces. Vaig treballar al negoci familiar fins als 20 anys. Aquí vaig decidir marxar a fer altres coses però, de fet, vaig continuar lligat al món de la carn perquè, vaig treballar en les carnisseries de diversos supermercats; també a Jamones Sala i a l’escorxador de Sant Cugat entre d’altres empreses. Vaig aprendre molt. Però quan la mare ja es va fer gran, vaig tornar a casa per fer-me càrrec de la carnisseria. Si una cosa sé fer bé, és de carnisser.

– Els supermercats són la vostra gran competència. Hi ha qui diu que la gent jove prefereix anar al súper que no pas venir al mercat. Què feu per lluitar contra això?

Antigament es venia molt al mercat perquè no hi havia supermercats ni botigues

Salvador Miralpeix atenent un client

Salvador Miralpeix atenent un client

especialitzades en carn com ara. Actualment, però, ens hem anat adaptant al que vol la gent. Per això fem anar la imaginació i preparem molts més productes elaborats; coses fàcils de cuinar. Per exemple, d’hamburgueses se n’han fet tota la vida, però ara en pots trobar de molts gustos i amb infinitat d’ingredients. Al Mercat tenim varietat de producte i de preus. A diferència dels supermercats, nosaltres oferim un tracte personalitzat i això transmet confiança. Però encara podríem fer més coses per millorar la nostra posició.

– Com ara què?

Al Mercat es ven poc volum individualment, però si ens organitzéssim per producte i funcionéssim com una central de compres, podríem vendre molt més. També podríem estalviar si, per exemple, compréssim els embalatges, el que s’en diu consumibles (bosses de plàstic, paper d’embolicar,…) conjuntament sota la marca Mercat Central de Sabadell, podríem estalviar diners i, per tant, millorar resultats.

– Tu ets carnisser però el teu cognom és Miralpeix. Una curiositat que et deuen comentar sovint, oi?

Si, és una broma habitual. No he buscat l’orígen del meu cognom. Només sé que la familia de l’avi era d’una zona entre les comarques d’Osona i el Lluçanès. També tinc parents peixeters. Mitja familia és carnissera o peixetera.

– Tens dos fills. Encara són petits però, vols que continuin la teva feina quan siguin grans?

Doncs no. La feina de carnisser és molt esclava. Evidentment, jo estic disposat a ensenyar-los l’ofici, si volen. Però preferiria que estudiessin i es dediquessin a una altra cosa.

I així acaba la conversa amb en Salvador Miralpeix que, mentre respon les preguntes, ensenya la seva filla a tornar el canvi a una amiga que ha vingut a comprar una pizza.