Gent de Mercat: Xavier Pallejà

“He passat de fer de “torero” a vendre peix”

En Xavier presenta una de les seves creacions

En Xavier presenta una de les seves creacions

És l’última incorporació al Mercat Central de Sabadell. En Xavier Pallejà, terrassenc de 38 anys, és el successor de la peixateria “Pauet”. Fa 3 mesos que va obrir l’establiment. De dimarts a dissabte està a peu de taulell amb l’Eva, dependenta i experta peixatera de tota la vida.

– Com és que vas decidir obrir una parada de peix al Mercat Central de Sabadell? Vens del món del comerç alimentari?

Jo sempre m’he sentit fascinat pel món de l’alimentació. M’agrada cuinar, anar a comprar els ingredients, etc. Sempre m’he sentit atret per aquest món i tenia una espineta clavada que em volia treure. Abans treballava de torero (el qui condueix el toro per carregar i descarregar) en un magatzem de productes químics. Estava cansat d’aquella feina i tenia clar que volia fer un canvi radical a la meva vida. Un bon dia, parlant amb les peixateres del meu barri de Terrassa, em va agafar el cuquet d’obrir una botiga dedicada a l’alimentació. Buscant per internet vaig trobar una parada de peix que es traspassava al Mercat Central de Sabadell i vaig llençar-m’hi de cap i vaig obrir Peixos Pallejà.

– I per què un comerç d’alimentació? És una feina que requereix moltes hores de feina, no?

En Xavier i l'Eva en plena feina

En Xavier i l’Eva en plena feina

Si, però a mi ja m’està bé. Seria pitjor un restaurant o un bar, que treballen de dilluns a diumenge. Aquí tinc dos dies i mig de festa. Jo penso que, per molt fotuda que estigui la vida amb la crisi econòmica, la gent sempre ha de menjar, per tant, t’acabes guanyant la vida. Ara encara fa poc temps que vaig obrir i costa d’arrencar però, mica a mica vaig fent clientela.

– I, després de 3 mesos d’experiència, què et sembla aquesta feina?

Doncs m’agrada molt fer de peixater. Llevar-me a les 3 de la matinada és dur, però m’encanta anar al mercat del peix a Barcelona, regatejar amb els pescadors per aconseguir un bon preu i portar el millor material possible a la parada. De fet, és el moment clau del dia perquè, amb el que realment pots aconseguir un bon marge de guanys és amb un bon preu de compra. D’altra banda, jo soc molt xerraire, per tant, m’està molt bé ser “el peixater”. L’ambient de mercat, conversar amb la gent, poder aconsellar o ajudar els clients,…m’agrada molt.

– Diuen que la gent jove cada vegada compra menys al mercat. Què els diries perquè canviïn de parer?

Hi ha dues bones raons per comprar al mercat. D’una banda, tens tot el que necessites en un sol recinte, i de l’altra, tens els avantatges del petit comerç: atenció personalitzada, consell i assessorament, etc. A la gent jove se’ls ha donat tot molt mastegat.

Les hamburgueses peixateres d'en Xavier Pallejà

Les hamburgueses peixateres d’en Xavier Pallejà

Nosaltres mirem d’adaptar-nos a la nova generació de clients. En general, són gent que no es passa gaires estones a la cuina, per això fem més productes elaborats com les hamburgueses de lluç (un invent meu que està boníssim i molt fàcil de cuinar), les croquetes de rap, fumet de peix, o el sushi que fan altres companys peixaters. Això també ajuda a atraure el jovent.

– I tu que vens de fora, com veus el Mercat Central de Sabadell?

El Mercat és una icona de la ciutat. Això té avantatges i inconvenients. L’avantatge és la seva centralitat i la qualitat dels seus productes. El que no trobes aquí, no ho trobes enlloc. Però també té fama de ser un lloc car. Jo penso que tot és relatiu. És evident que el material que d’ofereix al Mercat és millor que el que trobes, per exemple, al súper. Estic convençut que, el que compres aquí val el que costa.

Acabem la conversa mentre l’Eva acaba de preparar uns seitons que fan molt bona cara i els ofereix a tothom que passa per davant de la parada de Peixos Pallejà.