Per què els aliments frescos són més sans que els processats

L’increment en el consum d’aliments processats i congelats ha disminuït de manera significativa el protagonisme dels aliments frescos en la dieta de majoria de famílies catalanes. La major durabilitat d’aquest productes juntament amb el seu preu, sovint menor, ha comportat un canvi d’hàbits preocupant.

Aliments_frescos

Malgrat que els aliments tractats són perfectament comestibles i passen els tots els controls necessaris, presenten certes deficiències a nivell nutritiu i de salut respecte els aliments frescos i poden arribar a ser perjudicials si se’n fa un consum excessiu.

Quins són els aliments processats?
Són aquells productes que han sofert una alteració del seu estat natural per raons de seguretat i conveniència. És a dir, que han estat enllaunats, congelats, deshidratats, refrigerats o esterilitzats.

Què considerem productes frescos?
Són productes que no han estat processats, conservats o manipulats més enllà de ser rentats o cuinats.

aliments processats

Per què són menys saludables els productes processats?
Per norma general, els productes processats contenen més grasses transgèniques i saturades, així com una major quantitat de sal i sucre afegit. Fins i tot, en alguns casos durant els processos de preparació d’aquests aliments s’aïllen els seus nutrients per tal què es conservin millor. Per tots aquests motius, els aliments processats solen tenir més calories i menys nutrients que els frescos.

Possibles perjudicis per a la salut dels productes processats
Si bé els productes processats poden ser perfectament inclosos dins d’una dieta variada, el seu consum excessiu pot comportar alguns riscos per a la salut. En primer lloc, està comprovat que el seu alt contingut en sucre i sal augmenta el risc de patir problemes cardiovasculars, sobrepès i diabetis. D’altra banda, hi ha alguns estudis que apunten a la seva relació amb alguns càncers, com el de colon, ronyó o estómac.

Per què escollir aliments frescos?
Gràcies a que no han estat processats ni se’ls hi ha modificat les seves propietats, els aliments frescos contenen més vitamines, fibra i minerals d’origen natural que els processats. Aquests nutrients no només no són perjudicials per a la salut sinó que fins i tot ens protegeixen d’algunes malalties. Per si fos poc, consumir productes frescos ens dóna més energia, ens ajuda a preservar el nostre pes ideal i fins i tot ens permet reduir els efectes de l’envelliment.

No falten raons per escollir augmentar el consum d’aliments frescos dins la nostra dieta, només cal una mica de voluntat per poder-ho fer. Al Mercat Central de Sabadell t’ho posem ben fàcil perquè puguis fer-te amb el millor producte fresc, bo i sa de la ciutat.