El pollastre és, després del porc, la carn més consumida a Catalunya. Les seves característiques la fan apta per a tothom. Cada setmana, un sol escorxador pot subministrar uns 35.000 pollastres pel consum. Al Mercat Central de Sabadell, les 11 parades dedicades a la venda de productes d’aviram en venen milers de tones cada any.
A Catalunya hi ha una gran tradició de cria d’aviram. Especialment els pollastres, els galls i les gallines. Aporten no tan sols una carn de primera qualitat, sinó els ous.
De luxe reial a àpat quotidià
Els historiadors expliquen que, en l’antiguitat, les aus havien estat els animals terrestres per excel·lència, un autèntic menjar de luxe. Simbòlicament, les aus eren els aliments terrestres més propers als déus, ja que tenien la possibilitat de volar. Eren menjars dignes de reis el faisà, el gall, la becada, la pintada… per sobre de xais, porcs o vedelles. Amb l’arribada de la producció massiva de pollastres, en granges gegants i creixement ràpid, el pollastre i la gallina (i també els ous) van baixar espectacularment de preu i es van convertir en dues de les carns més assequibles.
Actualment, la cria i producció aquest tipus d’au compta amb un procés rigurós de control per part de les autoritats agroalimentàries. A més, s’han recuperat races autòctones, formes de cria respectuoses, com l’aviram ecològic amb la corresponent certificació, i també la marca d’orígen, Groc Català, que identifica un pollastre amb garantia de traçabilitat 100% catalana, segons L’Associació d’Empresaris d’Escorxadors d’Aviram de Catalunya (ASSOCAT).
Potser pel seu orígen antic com a menjar de luxe, o potser per la cresta que corona els seus orgullosos caps, en el món avicultor els pollastres es classifiquen per estirps. De les estirps de pollastres, capons, galls i gallines autòctones, en destaca el pollastre de pota blava del Prat de Llobregat (l’únic amb Indicació Geogràfica Protegida), però també el gall del Penedès i el pollastre empordanès. També altres varietats que es crien respectant l’alimentació i el cicle vital de l’animal, com és el cas del pollastre ros del Berguedà.
La qualitat de l’aviram que es produeix i comercialitza a Catalunya és molt gran, però el “sultà” dels pollastres, segons els entesos, és el que es produeix a Bresse, França. En un altre article us explicarem perquè és tant apreciat aquest producte.