tardor: temps de dàtils

La tardor és l’època de la fruita seca. Segons expliquen els experts en la matèria, “l’últim trimestre de l’any arriba la fruita seca nova. És el moment en el qual està en millors condicions”. Una de les fruites seques menys conegudes en el nostre entorn és el dàtil. Forma part del grup de fruites dessecades com ara les panses, les prunes, etc. Des del punt de vista nutricional, el dàtil té un alt contingut en fibra i sucres naturals. A més, és ric en fòsfor i també conté ferro.

dàtils medjoul

dàtils medjoul

Aquesta fruita originària del nord d’Àfrica i d’Israel, arrossega la seva pròpia llegenda urbana negativa. Una de les venedores de fruita seca del Mercat Central de Sabadell, explica que “tothom es pensa que els dàtils porten moltes calories. Però no és cert. Equival, més o menys a les calories d’un iogurt natural”. Diversos estudis de dietètica i nutrició afirmen que els dàtils contenen antioxidants naturals com vitamines i minerals, com per exemple del complex B, vitamina A, vitamina C, zinc, magnesi, manganès i seleni que eviten l’oxidació dels greixos i en milloren la combustió. Així mateix, els dàtils contenen iode, que estimula el metabolisme del greix, a través de l’activitat de la glàndula tiroide. També conté potassi, cosa que afavoreix la diüresi.

La palmera datilera és molt comuna a la majoria de països del nord d’Àfrica i el Golf pèrsic. També s’en conrea als Estats Units (Arizona i Califòrnia). Durant molts anys, més del 80% dels dàtils que es consumeixen a Catalunya procedien de les plantacions situades a la Comunitat valenciana. Però aquests conreus han anat quedant en desús i, actualment, a casa nostra mengem dàtils que venen importats del Marroc, Jordània, Israel,..

Un dit ben dolç

La paraula dàtil prové del mot grec daktilos que significa dit. N’hi ha de moltes varietats però, els venedors de fruita seca del Mercat Central expliquen que, les més venudes a Sabadell són la deglet noir i els deliciosos medjoul. Els primers són de mida més petita i solen presentar-se en branca. Són els que s’utilitzen habitualment per barrejar-los amb bacon o farcir-los amb una ametlla, per exemple. Els dàtils medjoul estan considerats com els “ferrari” d’aquesta fruita seca. Són més carnosos i saborosos.

Trobareu dàtils d’alta qualitat a totes les parades de fruita seca del Mercat Central de Sabadell.